ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітет з питань культури і духовності

РІШЕННЯ

 

виїзного засідання Комітету з питань культури і духовності

(м. Переяслав-Хмельницький Київської області, 1 червня 2011 року)

 

 

Протокол № 96

від 6 липня 2011 року

«Про стан та перспективи розвитку Національного

історико-етнографічного заповідника «Переяслав»

______________________________________________________________

 

Відвідавши Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» та оглянувши пам’ятки культурної спадщини (Михайлівську церкву, Вознесенський собор, його дзвіницю і колегіум тощо), ознайомившись з експозиціями Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини (музею просто неба), Комітет виявив серйозні порушення чинного законодавства, зокрема:

 

1. Умови зберігання музейних предметів, переміщених з ліквідованого, у зв’язку з передачею будівлі Михайлівської церкви релігійній громаді, Музею народного одягу Середньої Наддніпрянщини, є вкрай незадовільними (демонтовані музейні колекції зберігаються у тимчасово пристосованому під фондосховище приміщенні, яке не відповідає вимогам Закону України «Про музеї та музейну справу»).

 

2. Релігійна громада, якій передано у спільне користування Михайлівський монастир, свідомо перешкоджає функціонуванню Музею архітектури давньоруського Переяслава, що є порушенням режиму використання пам’ятки культурної спадщини та режиму діяльності історико-культурного заповідника.

3. Ремонтні роботи на будівлі Михайлівської церкви – пам’ятці архітектури національного значення проводяться з порушенням законодавства про охорону культурної спадщини і завдають  шкоди пам’ятці.

4. Керівництво заповідника та Державна служба з питань національної культурної спадщини не вживає заходів, передбачених законодавством, щодо притягнення до відповідальності співкористувача будівлі Михайлівської церкви – релігійну громаду, яка здійснює незаконну перебудову пам’ятки культурної спадщини (надбудова на церкві спотворює її зовнішній вигляд).

 

5. Серйозне занепокоєння викликає ситуація з функціонуванням Музею-діорами «Битва за Дніпро у жовтні 1943 року», розміщеного у будівлі Вознесенського собору (на час виїзного засідання музей був із невідомих причин зачинений).

 

З огляду на виявлені під час виїзного засідання численні порушення чинного законодавства у сфері охорони культурної спадщини та музейної справи, з метою подолання негативних тенденцій у діяльності Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», сприяння його збереженню й розвитку як визначного культурно-духовного центру України Комітет     у  х  в  а  л  и  в:

 

1. Звернутися до Генеральної Прокуратури України з проханням:

 

вжити заходів прокурорського реагування щодо усунення порушень законодавства України, зокрема Закону України «Про охорону культурної спадщини», під час здійснення релігійною громадою без належних дозволів будівельних і земляних робіт на території та в зонах охорони пам’ятки національного значення – Михайлівської церкви, а саме:

а) притягнути до відповідальності релігійну громаду та осіб, причетних до незаконних будівельних і земляних робіт на території та в зонах охорони пам’ятки національного значення – Михайлівської церкви;

б) зобов’язати релігійну громаду відшкодувати шкоду, завдану пам’ятці, а також привести пам’ятку в початковий стан;

 

надати правову оцінку бездіяльності посадових осіб Заповідника та центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини, а також вжити заходів прокурорського реагування щодо притягнення їх до відповідальності за невикористання своїх повноважень, наданих Законом України «Про охорону культурної спадщини» та іншими законодавчими актами, зокрема, за невжиття належних заходів для припинення незаконних будівельних і земляних робіт на території та в зонах охорони пам’ятки національного значення – Михайлівської церкви та за непритягнення до відповідальності релігійної громади та осіб, причетних до зазначених робіт.

 

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

 

включити Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» до переліку туристичних об’єктів «Євро-2012» з метою його розвитку;

забезпечити фінансування завершення будівництва приміщень історичного музею в м. Переяславі-Хмельницькому, розпочатого в 1996 році, що сприятиме відновленню Музею народного одягу Середньої Наддніпрянщини;

передати на баланс заповідника майно та землі колишнього військового містечка, що сприятиме розвитку заповідника;

забезпечити належний контроль за станом збереження пам’яток культурної спадщини, переданих релігійним громадам та вжити невідкладних заходів у разі порушення релігійними громадами умов використання переданих їм пам’яток.

 

3. Рекомендувати Міністерству культури України:

 

заборонити вилучення музейних приміщень, що є пам’ятками культурної спадщини, та забезпечити збереження музеїв, що входять до складу Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав»;

 

розглянути питання щодо зміни керівництва Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», зважаючи на серйозні недоліки в роботі та неефективне управління.

 

 

4. Рішення Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності надіслати Президентові України, Кабінету Міністрів України, Генеральній Прокуратурі України, Міністерству культури України.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                                                                                   В.ЯВОРІВСЬКИЙ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“6 скликання”

10 грудня 2013 10:53
04 грудня 2013 17:04
04 грудня 2013 16:53
04 грудня 2013 16:53
25 листопада 2013 16:17
25 листопада 2013 16:17
25 листопада 2013 16:16
25 листопада 2013 16:16
25 листопада 2013 16:16
12 листопада 2013 16:20